Små grodorna runt en krukväxt

Man fattar inte hur löjliga vissa svenska traditioner är förrän man berättar om dem för folk utifrån. Idag kom de omtalade franska utbytesstudenterna och vi i franska steg 3 underhöll dem första lektionen. Vi hade Lucia-tåg, spelade "Vintern raaaasat ut bland våra fjällar" från Spotify, sjöng "Helan går" och låtsades dricka ur plastmuggar, och så finalen; vi dansade midsommardans runt en krukväxt.
Vi var ju tvungna att förklara allt för våra franska vänner, så när vi först skulle dansa "mormors lilla kråka" så började Emma översätta:
"This is a song about grandmas little bird, who is trying to drive a car and that doesn't end up well, she can't drive, maybe beacuse she is a bird, and..." tills Joël avbröt henne med ett bestämt "some things are not MEANT to be translated, Emma!". Vi dansade, och de verkade tycka det var hysteriskt kul att ramla omkull (det ÄR faktiskt den roligaste biten). Sen gick vi över till "små grodorna", Emma nöjde sig med att säga "this is a song about little frogs", och så fick fransmännen dansa med oss. Om jag någonsin har insett hur löjligt det är att hoppa som grodor runt en midsommarstång så var det då. Och vad fransmännen tänkte vill jag inte ens veta.
   Sen hade vi lite "Swedish Fika"; vi åt kanelbullar, pepparkakor, kringlor och halva dammsugare (jag vet inte om någon upplyste dem om att vi kallar dessa för Vacuum Cleaners) och drack apelsinsaft. Joël hade Swedish Quiz och överraskade oss alla med att INTE nämna Carola, istället var det lite almänna frågor om SAAB, kungafamiljen, ABBA och svenska städer. Och sen den roligaste frågan av alla, vad H&M står för:
A: Henrik och Malin
B: Hennes och Mauritz
C: Hona och Man.
Ingen gissade på den sista eftersom samtliga svensktalande personer i rummet började gapskratta när det lästes upp. Vid genomgången av de rätta svaren sen så berättade vi för dem att "'hona' is a female animal".
   Jag åt två Joël-bullar (han hade faktiskt bakat dem själv), försökte inleda ett samtal med den franska flickan mittemot mig och log mot alla människor så fort jag fick chansen. Efter denna hysteriskt roliga tillställning så skulle vi ha historia, medan fransmännen togs omhand av tvåorna. Temat för denna lektion var Starka Kvinnor, så vi fick höra två helt underbara historier om en drottning som brände ihjäl sina friare och två överklassnunnor som gjorde uppror mot klostret. Är det inte sorgligt att inte dessa historier står i någon historiabok för elever på mellanstadiet? Det är rent TRAGISKT att en massa tjocka, skäggiga kungar tar upp varenda sida av vår historia. Hur roliga är de att läsa om, på en skala? De heter allihop Karl, Erik eller Gustaf och krigar, super och dör.
   Sen var det tydligen något mer jippo med fransmännen efter lunch, men jag dissade det till förmån för en tågresa med min kära vän Sofia (som förresten fyller sjutton idag, grattis!). Vi hade mycket trevligt och diskuterade både bilfärden till Tyskland, nästa år då vi själva ska åka som utbytesstudenter och en massa annat blandat.

Nästa helg blir det kul. Mer tänker jag inte säga.

Kommentarer
Postat av: Sofia

http://www.e24.se/lifestyle/resor/cityguide-48h-i-hamburg_1609969.e24

2010-03-21 @ 17:16:27
URL: http://sofiart.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0